sobota, 18 sierpnia 2018

Babeczki dla alergika

Kombinuję jak mogę, żeby urozmaicać dziecku dietę w ramach składników, które jeść może. A, że więcej nie może jak może, to nie ma łatwo. Dzisiaj do jego brzuszka trafiły babeczki bananowe bez jajek, mleka i cukru. Młody ma 11 miesięcy, więc nie widzę powodu, dla którego miałby dostawać cukier. Robi się je super szybko i są na prawdę smaczne. Zapraszam.



1 mały banan
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Banan rozgniotłam widelcem i rozbiłam razem z wodą i olejem (jakbym ubijała jajka ;) ). Dodałam mąkę i sodę, dokładnie wymieszałam - wyszła mi dość gęsta masa. Ciast przełożyłam do silikonowych foremek na babeczki - wyszły mi 4. Piekłam w temperaturze 125 stopni C z termoobiegiem około 25-30 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :)